Eerste overdekt kerkhof in ontwijde kerk Ulbeek

De werken aan de Sint-Rochuskerk in Ulbeek zijn volop bezig. De kerk wordt verbouwd tot een overdekte begraafplaats, volgens monumentenkenners zelfs de eerste van het land. In de kerk zelf is plaats voor 20 grafkelders.

Je hebt natuurlijk overal grafkapellen waarin de doden droog liggen, maar een kerk die verbouwd wordt tot begraafplaats is in elk geval uitzonderlijk. Maar of ze echt nergens anders in België overdekt begraven, valt moeilijk na te trekken.

“Misschien is dit wel de enige plek voor gewone mensen”, zegt architect Stefan Vantilt. Koningen of kardinalen maken natuurlijk meer kans op een begraafplaats in een kerk.

De Sint-Rochuskerk staat al leeg sinds 1938 en is in de loop der jaren van alles geweest. Zelfs opslagplaats voor een schrijnwerker. In 1998 is de kerk afgegraven door archeologen. Die hebben er resten gevonden van zowel een romaanse als een gotische kapel. In de kerk lagen ook 60 skeletten, waarvan zeker 11 van kinderen. Het zou kunnen dat die kinderen buiten de kerk begraven lagen, aangezien ze buiten bepaalde muurtjes lagen.

Nieuwe doden

“Die skeletten worden opnieuw in de kerk begraven”, zegt Vantilt. Maar voor nieuwe doden is er ook ruimte. “Links en rechts van de middengang is plaats voor 20 grafkelders, waar in het totaal 40 personen begraven kunnen worden. Tegen een muur komt een columbarium voor 21 urnen.”

Op dit moment kun je al een klein beetje een idee krijgen van welke indruk de begraafplaats zal maken op bezoekers. Het plafond boven het koor is afgebroken. Dat dak komt straks in glas. Als je de kerk binnenwandelt, loop je dus vanzelf richting licht.

“De resten van de oudere kapel, blijven open. Daar bovenop komt een wandelpad met een glazen vloer waardoor je naar de muurtjes kan kijken. De zijramen worden helemaal opengebroken tot beneden. Je zal van hieruit dus van de kapel naar het kerkhof kunnen wandelen.” In de ramen komt ook geen glas of deur meer, ze zijn gewoon open doorgangen.

De bakstenen blijven bloot. “Je kan de speklagen - de witten en rode strepen - in het koor nu ook al duidelijk zien.” De verbouwing is pas deze maand echt gestart. Aan de kerk is nog een pak werk. “Ik schat dat we toch nog anderhalf tot twee jaar bezig zullen zijn”, zegt Stefan Vantilt.

De verbouwing kost ongeveer 1 miljoen euro, waarvan de gemeente een derde betaalt.

Op Open Monumentendag 12 september kun je de Sint-Rochuskerk in Ulbeek bezoeken van 10 tot 18 uur.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio