Belgisch dekhengstkampioen overleeft val in beekje niet

Vrijdagavond stierf het 6 jaar Belgische trekpaard Gaston Van de Bouwhoeve nadat het in een beekje was gesukkeld. De Brusselse dekhengst werd dit jaar Belgisch kampioen. Hij verbleef jaarlijks een tijdje in Lummen en Viversel en blijkbaar ontsnapte hij uit een met schrikdraad omheinde weide. Het dier sukkelde in de beek en overleefde dat niet.

Zowat 500 meter van zijn weide sukkelde het 900 kg zware dier in de beek. Sinds halfvier had Françis Blommen opgemerkt dat het paard niet meer in de weide liep, maar hij wist niet dat het dier vermist was. Pas na 19 uur werd alarm geslagen en startte een zoektocht. Nadat ze de dekhengst hadden gevonden sprongen twee mannen in de beek om banden rond zijn buik aan te brengen.

Landbouwer Norbert Pollaris trok het dier op de kant. Het paard kon niet op eigen poten blijven staan en had allicht uren in de beek gelegen. Daarom werd veearts Jo Maris opgetrommeld. Ook een ploeg van de brandweer van Heusden-Zolder en twee politiepatrouilles van West-Limburg kwamen ter plaatse. De veearts diende cortisone toe en glucose. “Vocht en energie, want dat had het paard nodig om terug op krachten te komen.

Een zwaar dier als dit mag niet te lang op een zijde blijven liggen, want dan sterven de weefsels af, het onderkoelt en krijgt een longontsteking. Ondanks de goede zorgen over leed het dier rond halftien in de weide.” Een kampioen-dekhengst als Gaston Van de Bouwhoeve is ongeveer 20.000 tot 25.000 euro waard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer