Vangheluwe "kon geen kant meer op" na dreigmail slachtoffer

Het slachtoffer van ex-bisschop Roger Vangheluwe (73) zette de kerkleider onder zware druk. In een mail die een familielid naar de secretariaten van alle Belgische bisdommen verstuurde, werd een ultimatum gesteld. "Je hebt tijd tot Pinksteren om stappen te ondernemen." Daarmee werd ontslag bedoeld.

ssimons

"Het ontslag van Vangheluwe kwam er zeker niet spontaan", zegt Peter Adriaenssens, ex-voorzitter van de commissie die zich bezighield met pedoklachten binnen de Kerk. "Hij stond onder zeer zware druk. Hij kon geen kant meer op. Alle collega's en hun medewerkers waren op de hoogte van zijn verleden", klinkt het in HLN.

Vergadering met Danneels en Vangheluwe

Na een eerste dreigmail, werd volgens het dagblad een vergadering belegd tussen het slachtoffer, zijn familie, kardinaal Danneels en Roger Vangheluwe. Die leverde voor het slachtoffer niet het gewenste resultaat op. De Brugse bisschop wilde namelijk van geen wijken weten.

Na die vergadering werd een tweede mail verstuurd naar álle secretariaten van de Belgische bisdommen. Hierin stond dat het slachtoffer en zijn familie niet meer konden leven met het feit dat de dader bisschop was en bewierookt werd als een ideale kerkvader.