Zuid-Afrikanen willen water bij de wijn, letterlijk

In Zuid-Afrika zou het toevoegen van water aan wijn vanaf volgend jaar best wel eens legaal kunnen zijn. De Commissie Wijn en Sterkedrank van Zuid-Afrika zette het licht al op groen. Nu moet de regering enkel nog haar fiat geven.

kscherpenberg

Het scheutje water dient niet om de productie op te drijven, wel zou het het alcoholgehalte naar beneden halen. Nu zou in bepaalde regio's het procédé al stiekem worden toegepast. In Europa is de toevoeging echter ten strengste verboden.

"Het is allemaal een gevolg van de opwarming van het klimaat. De hogere temperaturen zorgen voor meer suiker in de druiven, en meer suiker betekent meer alcohol. De doorsneeconsument heeft het niet zo voor zware wijnen met alcoholpercentages van 14 procent of meer. Wat water aan de druivenmost toevoegen, kan het alcoholpercentage doen dalen", aldus wijnkenner Alain Bloeykens aan Het Nieuwsblad.

Belgen zijn verzot op wijnen uit Zuid-Afrika. In het segment van de wereldwijnen, is het Zuid-Afrika het nummer één bij de witte en het nummer 3 bij de rode wijnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer