thumbnail: null
thumbnail: null

Gratis vaccinatie tegen virus baarmoederhalskanker

Alle meisjes die in september aan hun eerste jaar secundair onderwijs beginnen of geboren werden in 1998 krijgen gratis drie vaccins tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat op termijn baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) zaterdag laten weten. Het gaat om een blijvende maatregel.

kscherpenberg

De meisjes krijgen gedurende het schooljaar drie inspuitingen. Dat gebeurt via de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) of een arts naar keuze.

HPV is een veelvoorkomend virus. Een klein aantal types kan bij meisjes of vrouwen na een tijdje voor baarmoederhalskanker zorgen. Ze worden via seksueel contact overgedragen. Meestal verdwijnen de infecties weer vanzelf, maar twee types veroorzaken ongeveer zeventig procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker.

"Vaccinatie is vooral doeltreffend vooraleer meisjes of vrouwen met het virus in aanraking zijn geweest. Aangezien besmetting mogelijk is door seksueel contact, wordt vaccinatie het best zo vroeg mogelijk gestart", klink het.

Verplicht is de driedelige vaccinatie niet. Alle leerlingen die in aanmerking komen, zullen bij de start van het nieuwe schooljaar een brochure met de nodige informatie krijgen.

Oudere meisjes kunnen ook om de inspuitingen vragen, meer bepaald bij de huisarts. De mutualiteit (RIZIV) komt dan deels tussen.

Het Syndicaat Vlaamse Huisartsen (SVH) is uiterst tevreden met de beslissing van Jo Vandeurzen, maar blijft ijveren voor meer preventie onder meer door vaccinatie tegen agressieve HPV-virussen, die ook baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. "Via de inzet van alle Vlaamse huisartsen kunnen alle meisjes tussen 12 en 18 jaar snel gevaccineerd worden, voor zover dit nog niet gebeurde", luidt het nog. "We roepen de scholen op deze vaccinatie vanaf 12 tot 18 jaar intens te propageren."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer