Jaarlijks laten 30 Belgen zich ombouwen

Jaarlijks ondergaan zo'n dertig Belgen een volledige geslachtsoperatie. In 68 procent van de gevallen laat een man zich ombouwen tot vrouw, in 32 procent gaat het in de andere richting.

jlenaerts

Het Federaal Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) houdt sinds 1993 cijfers bij van het aantal volledige geslachtsoperaties in ons land. Daaruit blijkt dat op 17,5 jaar tijd (van 1993 tot juni 2010) 507 Belgen zich lieten ombouwen. Gemiddeld komt dat neer op zo'n dertig geslachtsoperaties per jaar.

Opvallend is dat veel meer mannen zich laten ombouwen tot vrouw (68 procent), dan omgekeerd (32 procent). "Dat is over de hele wereld zo, al hebben we daar geen wetenschappelijke uitleg voor", zegt Hildegard Van Hove van IGVM. "Naar alle waarschijnlijkheid heeft het te maken met stigmatisatie. Een vrouw kan zich veel gemakkelijker mannelijk gedragen, door bijvoorbeeld mannenkleren te dragen en de haren kort te knippen. Een man met een rokje of make-up wordt sneller gestigmatiseerd. Daarom kiezen mannen waarschijnlijk sneller voor een operatie."

75-plussers

De populairste leeftijd om van geslacht te veranderen is tussen 25 en 34 jaar. Opvallend is dat tussen 1993 en 2010 ook twee 75-plussers zich nog lieten ombouwen.

KoSn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer