Wijk Rozendaal wil dringend buurthuis

De inwoners van Rozendaal doen op 13 september twee voorstellen aan de Diepenbeekse gemeenteraad. Ze willen dat in hun wijk snel het al jaren beloofde buurthuis wordt gebouwd. Voorts vragen ze aan het gemeentebestuur een tussenkomst bij De Lijn voor het behoud van het huidige traject dat bus 36 door de wijk volgt.

“We hadden voor beide punten meteen de 300 handtekeningen die vereist zijn om iets op de agenda van de gemeenteraad te brengen”, vertellen Germaine Vanheusden en Marc Hermans. “De voorbije weken hebben we al heel veel bewoners van Rozendaal en Rozenberg bezocht maar we doen ijverig verder. Zo verzamelen we zeker nog enkele honderden handtekeningen meer in een wijk waar, kinderen inclusief, iets meer dan 1.200 mensen wonen.”

Dringend

“We hebben dringend nood aan een volwaardig buurthuis en geen halfslachtige oplossing zoals het gemeentebestuur die nu voorstelt. De oorspronkelijke - met veel bombarie aangekondigde - plannen achter de Anjerstraat zijn om stedenbouwkundige reden al afgevoerd.

En dat terwijl enkele jaren geleden onze vaste ontmoetingsplaats, de voetbalkantine van de wijkploeg hier, al werd afgebroken om dezelfde reden. Op die manier is hier het verenigingsleven doodgebloed.”

“We willen dringend initiatieven voor onze jongeren, zoals een speelpleinwerking en een jeugdbeweging. Rozendaal is immers overwegend bevolkt door jonge gezinnen. Vooral om die reden ijveren we tegelijk ook voor het behoud van de huidige buslijn 36.

Op schooldagen vertrekken hier twee bomvolle bussen naar de scholen. Dat uit de wijk halen, is onverantwoord, zeker omdat er plannen zijn om de bus in en uit te laten rijden via het gevaarlijke kruispunt aan de Nieuwstraat.”

Plannen

“De plannen voor het buurthuis zijn klaar”, reageert schepen Frank Keunen. De kleuterschool verliest daarin wel een deel van de speelplaats maar in ruil komt er buitenschoolse kinderopvang met directe toegang tot de speelplaats.

Voorts zullen de kleuters op dinsdagen en vrijdagen in de polyvalente ruimte mogen gaan turnen. Met gebruikers van het buurthuis zullen de nodige afspraken worden gemaakt om mogelijke geluidsoverlast te beperken.” Voor de realisatie is er nog één obstakel: de Diepenbeekse gemeenteraad moet het budget van 560.000 euro goedkeuren.

Bij De Lijn geeft men toe dat nagedacht wordt over een hertekende route voor lijn 36. “Maar meer dan het afschaffen van de haltes Caetsbeekstraat en Ziniastraat zal dit nooit tot gevolg hebben”, zegt Sonja Loos.

Dirk JACOBS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer