CD&V'er Jef Dauwe is Vlaams mandatenkampioen

In de voorbije week raakte bekend dat dit jaar meer dan 300 politici en topambtenaren hun mandaten niet hebben aangegeven bij het Rekenhof. Meer dan 7.000 anderen vervulden die taak wel. Wie waren eigenlijk de mandatenkampioenen? Aan de andere zijde van de taalgrens ging het om Jean-Pascal Labille. De topman bij Forem, de Waalse VDAB, heeft in totaal 59 mandaten. In Vlaanderen spande CD&V'er Jef Dauwe de kroon. De 64-jarige advocaat houdt er 55 mandaten op na.

kscherpenberg

"Ik sta elke dag om kwart voor vijf op. Alleen zo kan ik mijn job als advocaat combineren met die 55 mandaten. En ik kan nog boeken schrijven ook", vertelt Dauwe. De man is onder meer gedeputeerde voor Oost-Vlaanderen, gemeenteraadslid in Dendermonde en 'effectief lid van de Vlaamse Heraldische Raad.

Dauwe maakt wel duidelijk dat hij niet voor elk mandaat wordt betaald. "Ik krijg een loon als gedeputeerde van de Oost-Vlaanderen. Ik krijg zitpenningen als CD&V-verkozene van Dendermonde - vroeger was ik hier schepen maar dat was niet verenigbaar met mijn taak bij de provincie. En ik krijg een vergoeding bij twee intercommunales. Al de rest doe ik gratis." Hij ziet het naar verluidt als een wederdienst aan de gemeenschap omdat hij elf jaar in Leuven gestudeerd heeft op de kosten van de gemeenschap.

De zestiger denkt er nu aan om zijn mandaten wat af te bouwen. Hij schrok vrijdag naar eigen zeggen,dat hij de kampioen in Vlaanderen is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer