Ovam zegt njet tegen oven Bionerga

Houthalen-Helchteren - Ovam, de openbare afvalmaatschappij, wil de nieuwe Bionerga-oven van 300.000 ton niet. “150.000 ton is wel bespreekbaar”, zegt woordvoerder Jan Verheyen. Van de gezondheidsinspectie mag de oven er wel komen.
Bionerga wil een nieuwe oven bouwen op industrieterrein Centrum-Zuid en intussen ook de vergunning van de bestaande oven verlengen. “Voor de verlenging hebben we wel positief advies van Ovam”, zegt Philip Peeters van Bionerga.

“Voor de nieuwe niet. Van de Vlaamse Milieu Maatschappij, van Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) en het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid ( de gezondheidsinspectie, nvdr) krijgen we wel positief advies. Het is nu aan de provinciale commissie milieuvergunningen om de gedeputeerde te adviseren. We verwachten dat de deputatie zich eind september over de vergunning uitspreekt.”

Als de provincie een vergunning geeft, zal Ovam die hoogstwaarschijnlijk aanvechten. Dan is het aan de minister van Leefmilieu om de knoop door te hakken.

150.000 ton

Ovam vindt dat er in Vlaanderen al genoeg ovens zijn en heeft eerder dit jaar al in het parlement de rekensom gemaakt. De tien bestaande ovens kunnen nu al 2,16 miljoen ton afval aan, dat is al 120.000 ton meer dan er daadwerkelijk geproduceerd wordt. Intussen heeft ook Indaver gevraagd om in Beveren 220.000 ton extra te bouwen. Ook daar is Ovam tegen.

“Maar een nieuwe installatie in Houthalen van 150.000 ton is wel bespreekbaar”, zegt Jan Verheyen. Dat is zo’n 50.000 ton meer dan ze nu verwerken. “We vinden trouwens ook dat ze hun energie efficiënter kunnen recupereren.”


“Het zijn de ovens in West- en Oost-Vlaanderen die te veel capaciteit hebben”, vindt Philip Peeters van Bionerga. “Wij willen gewoon het Limburgs afval hier verwerken. Uit hetzelfde advies van Ovam blijkt trouwens dat zij er ook van uitgaan dat Limburg 250.000 tot 320.000 ton per jaar afval produceert. Daarin bevestigen ze dus onze berekening. Wat de opmerkingen over de energierecuperatie betreft: we willen graag de buurt en serres verwarmen.”

Van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid krijgt Bionerga wel een gunstig advies. Al leggen ze Bionerga wel een aantal voorwaarden op voor onder meer geluid en metingen van toxische stoffen. Beide installaties mogen ook maximaal een half jaar gelijktijdig operationeel zijn. De gemeente gaf eerder al negatief advies. Tijdens het openbaar onderzoek kwamen ook 509 - vooral identieke - bezwaarschriften binnen tegen de oven.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio