3,5 miljoen voor herbestemming Beringse en Genkse mijnterreinen

Print

3,5 miljoen voor herbestemming Beringse en Genkse mijnterreinen

Beringen - De voormalige mijnterreinen in Beringen en Winterslag (Genk) krijgen samen 3,48 miljoen euro aan renovatiepremies. Dat heeft Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) bekendgemaakt.

"Vandaag zijn de sites stille getuigen van wat ooit een industriële grootheid was. Maar ook van de inzet en het ongezonde labeur van duizenden mijnwerkers. Het is een soort eerbetoon aan deze harde werkers die van over heel Europa naar hier kwamen op zoek naar een nieuw leven", licht de minister de besissing toe. "Deze restauratiedossiers maken deel uit van het masterplan en de gefaseerde restauratie van de mijnsites van Beringen en Genk."

"De bescherming van het complex in Beringen is er gekomen met het oog op het realiseren van een Mijnmuseum, een herbestemming waarbij onroerend erfgoed en toerisme hand in hand gaan. Ook in Genk krijgen de gebouwen een mooie nieuwe bestemming. Herbestemming is de garantie op het behoud van ons waardevol erfgoed", aldus Bourgeois.Kolenwasserij

Dat masterplan dekt vier projecten. Ten eerste krijgt de Beringse kolenwasserij (foto boven) uit 1923 - sinds 1994 een beschermd monument - een subsidie van 1,38 miljoen euro voor de restauratie van onder andere het dak, een aantal stabiliteitswerken en het herstellen van raam –, metsel – en buitenschrijnwerk.

Het badzalencomplex in Beringen (foto bovenaan)krijgt 213.000 euro. Daarmee wordt onder meer het gelijkvloers en de eerste verdieping van de nieuwe vestiaire uit 1954 gerestaureerd.Schachtgebouw en paardenstallen

Het wettelijk beschermde schachtgebouw in Genk, dat gedeeltelijk is ingestort, zal worden geïntegreerd in het ondergronds belevingstraject dat momenteel in uitvoering is. Daarbij worden ook de ondergrondse ventilatiekanalen toegankelijk gemaakt. Bourgeois legt daarvoor 388.000 op tafel.

Tot slot maakt de minister 1,5 miljoen euro vrij voor voormalige "paardenstallen" (foto boven). Die worden herbestemd tot onder meer ateliers, kantoren, vergaderzalen en lofts.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio