Maquette toont Maaseik anno 1672

Maquette toont Maaseik anno 1672

Maquette toont Maaseik anno 1672

Maaseik - Woensdagnamiddag is het Muntplein aan winkelcentrum Kloosterbempden opgeleukt met een nieuw monument. Het gaat om een tafel met daarop een maquette van het omwalde Maaseik anno 1672. Kiwanis Maaseik gaf de opdracht het monument te vervaardigen met de opbrengsten van het culinaire evenement Hartbufkes Preuve.
Klokslag twee uur in de namiddag plaatst een hijskraan de koperen geoxideerde tafel met maquette op het Muntplein aan de Maas. De champagne vloeit rijkelijk en Maaseik is een monument rijker. “Knap werk”, aldus burgemeester Jan Creemers van Maaseik. “Een monument om trots op te zijn.”

Hans Widdershoven van Kiwanis Maaseik: “Vrijdag start het culinair evenement Hartbufkes Preuve. De Markt in Maaseik is dan drie dagen het grootste openluchtrestaurant van het land. Jaarlijks gaat de opbrengst naar een goed doel. Voor het monument dat we nu op het Muntplein plaatsen, hebben we vier jaar gespaard.

Maaseik beschikt over een mooi grondplan uit 1672. In dat jaar kreeg maarschalk Vauban van de Franse koning Lodewijk XIV de opdracht een vesting te bouwen rond de stad Maaseik. Vauban legde een achthoekige versterkte gordel aan met uitspringende bastions in lanspuntvorm. De binnenwal werd door een brede gracht gescheiden van de buitengordel, die op zijn beurt omringd was met water. Helaas werden in 1675 en 1678 de torens en bastions vernield.”

Opgravingen

Bij de bouw van de winkelcomplex Kloosterbempden werd bij archeologische opgravingen een gedeelte van de oorspronkelijke fortificatie van Vauban teruggevonden en blootgelegd. Hans Widdershoven: “Om die reden plaatsen we nu de geoxideerde groene tafel bij de oude wallen van Maaseik. Deze wallen zijn deels te zien op het Muntplein.”

Braille

“De tafel is 130 cm bij 85 cm groot. Centraal zie je Maaseik in het jaar 1672 met zijn kerk uit die tijd, het stadhuis op houten palen op de Markt en de aaneengesloten woningen binnen de wallen.

Je krijgt een kijk op de wegen van toen, de brug over de Maas en hoe de wallen in die tijd rond Maaseik liepen. De maquette wordt geflankeerd door een beeld van maarschalk Vauban die waakt over Maaseik. Een legende geeft uitleg bij de belangrijkste gebouwen. De legende hebben we ook in Brailleschrift weergegeven voor mensen met een visuele handicap.”

Burgemeester Creemers: “Over dit nieuwe monument en Maaseik als stad in 1672 is veel te vertellen. Voor de stadsgidsen die met groepen op zondagnamiddag door Maaseik wandelen, is het monument op het Muntplein een bijzondere aanwinst.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio