"Vreselijk dat ramp dood en lijden zaait op vredevol festival"

In Duisburg is er zaterdag paniek uitgebroken tijdens de Love Parade. Er zijn negentien dodelijke slachtoffers te betreuren.

kscherpenberg

Maar liefst 1,4 miljoen mensen zakten zaterdag naar de Duitse stad af. Ze wilden er pleiten voor meer rechten voor holebi's en eens goed uit de bol gaan op technomuziek. Op het terrein was er echter maar plaats voor een half miljoen feestvierders.

Was u aanwezig bij de Love Parade? Of kent u iemand die zaterdag wel in Duisburg was? Laat het ons dan weten via hier@reageren.be. Vermeld zeker uw naam en telefoonnummer.

Op een gegeven moment brak er in een tunnel, die aan de snelweg A59 de eigenlijke ingang vormde voor het evenement om een nog onbekende reden massapaniek uit. Vermoedelijk stuurde de politie mensen naar huis wegens te veel volk en ontstond er geduw en getrek.

Naast negentien doden zouden er ook honderden gewonden zijn. Vijf tot tien mensen verkeren nog steeds in kritieke toestand. Enkelingen moesten ter plekke gereanimeerd worden.

De parade werd niet stopgezet. De politie vreesde anders dat er nieuwe paniek zou uitbreken. Heel wat feestvierders kregen pas zaterdagavond laat door welk drama er zich had afgespeeld

Over de dodelijke slachtoffers is er weinig bekend. Buitenlandse zaken heeft voorlopig geen weet van Belgische doden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en bondspresident Christian Wulff betuigen zaterdagavond hun medeleven aan de families van de slachtoffers. "Het is vreselijk dat deze ramp dood en lijden zaait op een vredevol festival vol met gelukkige jonge mensen", aldus Merkel. "Ik ben zwaar aangedaan door het drama en het lijden". Bondspresident Wulff eist een grondig onderzoek naar het drama.

De Love Parade vond voor het eerst in 1989 plaats, toen nog als een vredesdemonstratie. Het evenement groeide intussen uit tot een groots dancefestival dat Berlijn heeft ingeruild voor het Ruhrgebied.