Belgisch gerecht ontdekt oplichting bij internetbankieren

Het Belgisch gerecht heeft een internationaal netwerk ontdekt dat geld van zichtrekeningen steelt via het internet en doorsluist naar Oost-Europa. De meeste slachtoffers hebben niet eens door dat er geld van hun rekening werd gehaald.

jlenaerts

In de lente van 2007 werden de sterk beveiligde onlinebankdiensten van KBC, Dexia en Argenta gekraakt door criminelen. Ook in Duitsland en Denemarken deed er zich een gelijkaardige situatie voor. Er werd een internationaal onderzoek op poten gezet, waarbij het federaal parket een beroep deed op de speurders van de nationale computereenheid van de federale politie.

Volgens De Tijd waren de computers van de slachtoffers besmet met een computervirus dat enkel optreedt als men online bankiert. Wanneer men dan opnieuw zijn code ingeeft, wordt automatisch een klein bedrag overgeschreven naar een vreemde rekening op naam van zogenaamde 'muilezels'. Dat zijn tussenpersonen die worden betaald om het geld enkele uren later al door te sluizen naar Oost-Europa. Zij mogen wel een deel van de buit houden.

Aangifte

Vaak worden er kleine bedragen afgehaald, nooit meer dan 4.000 euro. Banken betalen dat bedrag meteen terug bij diefstal en klanten dienen dan vaak ook geen klacht in. Het federaal parket vraagt de banken om alle hackings van onlinebankrekeningen aan te geven. Heel wat banken zouden deze namelijk verzwijgen.