Renovatie van De Wandeling zal 5,6 miljoen euro kosten

Renovatie van De Wandeling zal 5,6 miljoen euro kosten

Renovatie van De Wandeling zal 5,6 miljoen euro kosten

Bilzen - De gemeenteraad heeft het startsein gegeven voor de renovatie van het beschermde gebouw De Wandeling in de Hospitaalstraat. Het statige pand moet opnieuw de thuishaven van de academie voor beeldende kunsten worden. De renovatie zal 5,6 miljoen euro kosten.
Het geduld van de ruim 700 leerlingen van de stedelijke academie wordt al jaren op de proef gesteld. De Wandeling was meer dan twee decennia de thuishaven van de stedelijke academie voor beeldende kunsten.

Omdat het gebouw dringend aan restauratie toe was, moest de academie naar een leegstaande vleugel van het oud ziekenhuis. Een tijdelijke oplossing, die intussen al zes jaar duurt. Maar nu lijkt er toch schot in de zaak te komen.

In eerste instantie zullen stabiliteitswerken worden uitgevoerd. Ook de daken worden vernieuwd, er komt nieuwe, dubbele beglazing, de zolderverdieping wordt ingericht en de oude kapel wordt tot polyvalente ruimte verbouwd. Om de toegankelijkheid te vergroten, wordt een lift geïnstalleerd en in de centrale dwarsvleugel komt op het gelijkvloers een cafetaria met terras.

De twee kleine dwarsvleugels tegen de achtergevel worden vervangen door nieuwe aanbouwen met sanitaire compartimenten. Het architectenbureau Michel Janssen in samenwerking met Simoni Architecten staan in voor het ontwerp en de inrichting.

Subsidies

Voor de ruwbouwwerken voorziet de stad nagenoeg 2,6 miljoen euro. Daarvan wordt 80 procent betoelaagd. De inrichting van het gebouw zal 3 miljoen euro kosten. “We hopen eind dit jaar de subsidietoezeggingen te kunnen krijgen. Dan kunnen we begin 2011 met de aanbesteding starten”, aldus schepen Thierry de Grunne.

Het gebouw staat sinds 2001 op de lijst van beschermde gebouwen. Oorspronkelijk fungeerde het pand als hospitaal, later - na de bouw van een nieuw ziekenhuis in de jaren zestig - werd het omgebouwd tot een bejaardentehuis. Sinds 1983 is de stedelijke academie gehuisvest in De Wandeling. Deze naam dankt het gebouw aan zijn ligging. Het pand werd gebouwd in de beemden, vlak buiten de stadsomwalling. Die beemden kregen het toponiem ‘De Wandeling’.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio