N-VA leverde meeste schijnkandidaten op 13 juni

De partij die de meeste schijnkandidaten heeft geleverd op 13 juni is de N-VA, meteen ook de grote winnaar van de verkiezingen. Acht N-VA-kandidaten (inclusief opvolgers) die op 13 juni 2010 verkozen raakten, verzaakten onmiddellijk aan hun mandaat.

ikerremans

N-VA zorgt in de nieuw verkozen parlementen voor de meeste schijnkandidaten. Daarna volgen cdH (5), PS (3), CD&V (3), sp.a (2), Open Vld (1), MR (1) en Vlaams Belang (1). Bij Ecolo en Groen! zijn er geen schijnkandidaten.

Legitimiteit

Dat betekent dat in totaal 2.079.092 voorkeurstemmen voor die kandidaten "verloren zijn gegaan", aldus de ngo Transparancy International Belgium, van wie de cijfers afkomstig zijn. "Dat zorgt voor parlementsleden met een meer bescheiden electorale legitimiteit en voor volksvertegenwoordigers die het volk vaak niet kent."

Volgens de ngo moet de volgende regering hiertegen regels opstellen.

N-VA kreeg de afgelopen weken al heel wat kritiek. Vlaams ministers Philippe Muyters en Geert Bourgeois namen kortstondig ontslag uit de Vlaamse regering om hun eed af te leggen in de Kamer en de Senaat. Meteen daarna lieten ze zich opvolgen, om opnieuw Vlaams minister te worden.

www.transparencybelgium.be

Aangeboden door onze partners