thumbnail: null
thumbnail: null

Interpol zoekt pedofiele Vlaamse pater

Interpol, de internationale koepelorganisatie van politiediensten, is op zoek naar de Vlaamse pater Eric Dejaeger. De geestelijke is in Canada veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens kindermisbruik en het Noord-Amerikaanse land vraagt nu zijn uitlevering.

fvranckx

Dejaeger, een uit Roeselare afkomstige pater die in de jaren zeventig naar het noorden van Canada trok om er Inuit tot het christendom te bekeren, werd in 1990 veroordeeld tot vijf jaar cel voor de verkrachting van acht kinderen. Na enkele maanden kwam de man al vrij en begon hij opnieuw minderjarigen te misbruiken.

Na negen nieuwe aanklachten dreigde een nieuwe gevangenisstraf en dus hielpen de provinciale oversten van de Paters Oblaten in Vlaanderen Dejaeger naar België te vluchten. Momenteel houden zijn medebroeders hem al meer dan tien jaar verborgen in de abdij in Blanden bij Oud-Heverlee.

Red notice

Interpol heeft nu een "red notice" uitgevaardigd tegen de geestelijke. Dat betekent dat de organisatie mensen oproept om informatie over de gezochte persoon door te spelen aan de politie.

In 2006 kwam Interpol al eens naar voren met een opsporingsbericht tegen Dejaeger, die sinds zijn verblijf in Canada ook de Canadese nationaliteit heeft. Toen verspreidde Interpol zelfs een waarschuwing dat de man wel eens gevaarlijk kon zijn.

Het parket van Leuven onderzoekt of Dejaeger kan worden uitgeleverd. De pater heeft namelijk ook nog steeds de Belgische nationaliteit en ons land levert normaal gezien geen Belgen uit.

Foto's Interpol

Aangeboden door onze partners