Acute hongersnood dreigt in West- en Centraal-Afrika

Er is dringend een verhoging van de humanitaire hulp nodig in West- en Centraal-Afrika waar 10 miljoen mensen dreigen om te komen van de honger. Dat zeggen tien vooraanstaande hulporganisaties.

drombouts

Het ergst getroffen zijn Niger en Tsjaad, waar respectievelijk 7 en 2 miljoen mensen niet genoeg voedsel hebben. Ook in Mali, Mauritanië en Burkina Faso hebben honderdduizenden mensen te lijden onder de crisis.

De hulporganisaties, waaronder Care International en Oxfam, verklaren dat het hoog tijd is om onmiddellijk actie te ondernemen.

Volgens de laatste statistieken uit Niger zou 17 procent van de kinderen jonger dan 5 jaar lijden aan acute ondervoeding, dat is een derde hoger dan vorig jaar.

De hulporganisaties vragen de politieke wereld om een effectieve hulpverlening en meer financiële middelen. Verder zou de VN een speciale vertegenwoordiger voor de crisis moeten aanstellen.

Ondanks de waarschuwingen, blijkt de financiële hulp voor de landen in kwestie ontoereikend en komt ze maar langzaam op gang. Zo zou er, volgens de VN, nog 107 miljoen dollar nodig zijn voor Niger.

Meer over Niger