Migranten leven als slaven

De welvaart van Mauritius ruikt naar slavenarbeid. Duizenden Aziatische migranten leven er in onmenselijke en uitzichtloze omstandigheden. De regering toont zich verbolgen over de misstanden.

wverhaert

De 32-jarige Mohamed Amin liet 23 maanden geleden zijn vrouw en twee kinderen achter in Bangladesh om in een fabriek op Mauritius te gaan werken. Hij betaalde 150.000 taka (ongeveer 1770 euro) aan een bemiddelaar in zijn land, die hem een baan in het vooruitzicht stelde waar hij 20.000 Mauritiaanse roepie (521 euro) per maand kon verdienen.

Veel Bengalese migranten gaan een zware lening aan of verkopen hun akkers en andere familiebezittingen om hun kans te wagen op Mauritius. "Een loon van 20.000 roepie is erg hoog voor Bangladesh", legt Amin uit. Maar het draaide anders uit. Hij verdient nu amper een vierde van het bedrag dat hij hoopte te krijgen. "Ik ben erin geluisd", zegt hij.

Amin werkt in Grand Gaube, in het noorden van Mauritius. Hij leeft in een piepklein slaapvertrek dat hij kreeg toegewezen door zijn werkgever, Firemount Textiles. Hij is gefrustreerd, want over een jaar moet hij weer weg uit Mauritius en hij heeft nog niets kunnen sparen. Om de drie maanden stuurt hij een klein bedrag naar zijn gezin in Bangladesh, maar van de rest van zijn loon houdt hij niets over.

PD (IPS)

Meer over Mauritius