Buurt Remostort geschokt door plan vijf afvalovens

Buurt Remostort geschokt door plan vijf afvalovens

Buurt Remostort geschokt door plan vijf afvalovens

Houthalen-Helchteren - Da kumt toch.” Dat is wat sommigen in Lindeman denken van de vijf afvalovens die Machiels op Remo wil bouwen. Toch is het verzet al in de maak. “We zijn die stiekeme beslissingen beu”, zegt iemand van de ‘harde kern van vroeger.’
Dat Machiels plannen heeft om de 16 miljoen ton afval van het stort op te graven en 55 procent daarvan te verbranden tot energie, weten de buren van Remo maar al te goed. Maar dat het - zoals in de inspraaknota staat die vanaf morgen op het gemeentehuis ligt - ineens om vijf ovens gaat van elk 100.000 ton, komt hard aan. Al is niet iedereen tegen het opruimen van het afval op zich. “Van mij mag dat afval weg, hoe rapper, hoe liever”, zegt Stan Pawlowski.

Maar de man naast hem aan de toog van ’t Boske is het niet met hem eens. “Laat alles maar braaf zitten, ik weet waar ik over spreek, want ik heb als chauffeur heel wat vrachtwagens naar daar vervoerd”, zegt Christian Coletti. “‘Niet giftig’ stond er op mijn vervoerdocumenten, maar als ik eens met mijn gezicht boven dat afval ging hangen, was de stank niet te harden. En dat gaan ze opbranden?”

“Ik begrijp iets niet”, zegt Guido Heylen. “De burgemeester is tegen die oven van Bionerga van 290.000 ton, maar die van Machiels verdedigt hij wel. En dat blijkt nu 500.000 te zijn. Volgens mij is dat toch meer. Bovendien komt die omleidingsweg niet zomaar langs Remo hé.”

Verwarming

“En die omleidingsweg komt ook langs de walvisoven die Bionerga wil bouwen”, merkt een andere caféklant op. “Dat gaat een mooi gezicht zijn als je langs Houthalen-Helchteren rijdt. Eerst zie je de walvis en dan die vijf ovens van Machiels.”

Osman Peker en Abdel Aziz zien eerder de praktische kant van de zaak. ”Wij zijn geboren en getogen in de stank van Remo. Dat ze ons nu maar eens iets in ruil geven. Ze gaan met dat afval groene stroom opwekken én ze hebben warm water. Wel, dat ze ons maar gratis stroom én verwarming geven.”

Ook Johan Vasic wil compensaties voor de buurt. “Dat Machiels maar eens stopt met zijn eigen zakken te vullen. Wij willen deze keer ook iets.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio