CD&V coöpteert zoon Van Rompuy

De algemene ledenvergadering van CD&V heeft Peter Van Rompuy (zoon van Europees president Herman) dinsdag gecoöpteerd als senator. Na vijf stemrondes haalde hij het nipt van uittredend senatrice Els Van Hoof.

kscherpenberg

Gecoöpteerde senatoren worden aangewezen door andere senatoren. Bij CD&V gebeurt dat op advies van de algemene ledenvergadering, een advies dat dan steevast wordt gevolgd door de Senaatsfractie. De geheime stemming in de ledenvergadering is een echte afvallingsrace: de kandidaat met de slechtste score valt af, tot iemand een meerderheid van de stemmen achter zich heeft.

Na de verkiezingsnederlaag van 13 juni deden maar liefst negen niet-verkozen CD&V-coryfeeën een gooi naar die ene coöptatiezetel: uittredend staatssecretaris Etienne Schouppe, de uittredende senatoren Elke Tindemans (nichtje van Leo), Pol Van Den Driessche, Els Schelfhout en Els Van Hoof, maar ook Peter Van Rompuy (zoon van Herman), Katrien Partyka, Lieve van Daele en Filip Lehoucq, een 52- jarige boomkweker uit Evergem.

Van Rompuy, een 30-jarig stemmenkanon uit Sint-Genesius-Rode, behaalde bij de recente parlementsverkiezingen vanop de achtste plaats op de Senaatslijst 54.949 voorkeurstemmen.

YL

Meer over CD&V