"Kardinaal Danneels is serieus geschrokken"

Kardinaal Godfried Danneels is na de inval in zijn woning aan de Varkensstraat, in het aartbisschoppelijk paleis én in de kathedraal nog altijd zwaar onder de indruk.

kscherpenberg

"De kardinaal is ook maar een mens. Een héél harde werker. Iemand die in zijn leven al veel heeft meegemaakt en daar altijd vrij rustig mee heeft omgegaan. Maar wat hij gisteren moest incasseren is een brandmerk op zijn verdere leven. Ongezien. Ik kan je verzekeren dat de kardinaal zich zijn pensioen heel anders had voorgesteld", aldus zijn woordvoerder Hans Geybels.

Tegenaanval

Of de kardinaal gewoon verder werkt? "Dat is de enige remedie om hiermee om te gaan. Het heeft hem zeer verrast en hij is erg aangedaan. Maar hij is van oordeel dat verder werken de boodschap is voor de komende dagen en weken. Hij gaat alle engagementen die hij heeft aangegaan ook nakomen. Er is niets uit zijn agenda geschrapt. De geplande ontmoeting met slachtoffers via de commissie- Adriaenssens heeft volgens hem geen zin meer."

De Kerk gaat intussen in de tegenaanval na de huiszoekingen van het gerecht donderdag. Een advocaat moet uitzoeken of de onderzoeksrechter zijn boekje niet te buiten is gegaan en of de computers niet snel teruggegeven kunnen worden. "Dat betekent dat de lonen van het personeel deze maand niet op tijd uitbetaald worden, want de loonadministratie is ook geïnformatiseerd", zegt advocaat Fernand Keuleneer."

LDN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer