"Christus stierf niet aan het kruis, maar aan een paal"

Dat Jezus Christus op de berg Golgotha aan het kruis is gestorven, daar werd tot nog toe nooit aan getwijfeld. Volgens de Zweedse wetenschapper Gunnar Samuelsson is het echter een fabeltje. In zijn doctoraalthesis stelt hij dat Jezus aan een paal stierf.

drombouts

Volgens Samuelsson liggen tradities van de rooms-katholieke kerk en artistieke illustraties aan de basis van het beeld van de gekruisigde Christus. Maar antieke teksten die deze stelling staven, zijn er niet, aldus de Zweed in een gesprek met de Britse krant Daily Telegraph.

In de Bijbel, stelt Samuelsson, is enkel sprake van een of andere "staurus" die de Zoon van God naar de heuvel buiten de muren van Jeruzalem moest dragen. Veel historici vertaalden dat woord als "kruis", maar "paal" is een betere vertaling, schrijft de Zweedse theoloog.

Doordat volgens hem uit Romeinse, Griekse en Hebreeuwse/Aramese literatuur blijkt dat ophangingen aan het kruis in de oudheid helemaal niet werden uitgevoerd, kan zijn argument over ophanging aan een paal moeilijk genegeerd worden.