Leterme: "Ik neem verantwoordelijkheid verkiezingsnederlaag op mij"

Print
Leterme: "Ik neem verantwoordelijkheid verkiezingsnederlaag op mij"

Leterme: Ik neem verantwoordelijkheid verkiezingsnederlaag op mij

"De verkiezingsuitslag van CD&V was niet goed, en die verantwoordelijkheid neem ik mee op mij", schrijft Yves Leterme op zijn website. "Ik begrijp dat er ook speculaties zijn over mijn toekomst. Sta mij toe daar nu zelf geen publieke verklaringen over af te leggen."

"In onze partij wordt dezer dagen het debat gevoerd over de positie van CD&V. Dat is normaal, na de verkiezingsnederlaag van 13 juni. Meer nog: het is gezond en nodig dit debat te voeren. Een partij met sterke wortels mag niet bang zijn om kritisch naar zichzelf te kijken."

"Dat geldt ook voor zij die het voorrecht hebben de leiding van onze partij te mogen opnemen. Ook zij kijken in deze periode kritisch naar zichzelf. Zelf wil ik die oefening in geen geval uit de weg gaan. Sta mij toe om even duidelijk te maken hoe ik de positie van onze partij en die van mezelf op dit moment zie."

Verantwoordelijkheid

"Ik heb de voorbije maanden herhaaldelijk en uitdrukkelijk gezegd dat ik altijd mijn verantwoordelijkheid wil nemen, in goede en slechte tijden. Dat heb ik altijd gedaan, en dat wil ik blijven doen. Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen na de tegenvallende verkiezingen van 2003, door het voorzitterschap van de partij te aanvaarden. Ik mocht met de steun van velen het boegbeeld zijn van onze overwinningen in 2004, 2006 en 2007."

"Ik heb met overtuiging een ondersteunende rol gespeeld bij de overwinning van 2009, met Kris Peeters als boegbeeld. En ik heb uit eigen beweging een stap terug gezet bij de verkiezing van 2010, omdat ik vond – en nog steeds vind – dat Marianne Thyssen ons beste boegbeeld was. Zelf heb ik mij 100% ingezet als lijsttrekker in West-Vlaanderen. De verkiezingsuitslag van CD&V was niet goed, en die verantwoordelijkheid neem ik mee op mij."

Confronterend

"Een tegenvallend verkiezingsresultaat vergt een stevige analyse. Dat moeten we grondig en doordacht doen. Marianne Thyssen heeft Servais Verherstraeten gevraagd die analyse te maken. Ik roep al mijn partijgenoten op om daar voluit aan mee te werken."

"Het wordt een zware oefening, sommige conclusies zullen wellicht confronterend zijn, maar we moeten de moed hebben dit toch te doen. Voor de toekomst van onze partij. Servais is de geknipte man om deze opdracht tot een goed einde te brengen. Maar hij kan alleen slagen als we het debat intern en sereen voeren. Eerst het debat, dan de conclusies."

Marianne Thyssen

"Ondertussen heeft Wouter Beke de fakkel van Marianne Thyssen over genomen. Ik ken Wouter al vele jaren, ik waardeer zijn buitengewone kwaliteiten. Ik sta 100% achter hem. Hij kan op elk moment op mijn steun rekenen. Hij neemt nu de leiding van de partij in handen, op alle gebied en met volle bevoegdheid."

"Ik sta ook volledig en ondubbelzinnig achter de inhoudelijke lijn van de partij, nu en in de toekomst. CD&V blijft een ambitieuze partij, die onze economie wil versterken, die de solidariteit met de meest kwetsbaren wil verdedigen, die het budget wil saneren voor de toekomstige generaties, die de staat wil hervormen om het zwaartepunt bij de deelstaten te leggen. Onze lijn is duidelijk en éénduidig."

"Ik begrijp dat er ook speculaties zijn over mijn toekomst. Sta mij toe daar nu zelf geen publieke verklaringen over af te leggen. Ik wil mij nu volledig concentreren op mijn huidige opdracht: de lopende zaken optimaal behartigen en het Belgisch voorzitterschap in goede banen leiden. Ik engageer mij ertoe dat mijn opvolger “het huis” in goede staat zal aantreffen. Ook dat maakt deel uit van mijn verantwoordelijkheid."