Meteen grote kortingen bij start van koopjes

De winkeliers verwachten meteen grote kortingen bij de start van de koopjes op 1 juli. Prijsverminderingen met 30% tot 50% zullen gangbaar zijn en zelfs uitschieters tot 70% zijn niet uitgesloten, zegt de beroepsorganisatie Fedis.

jvangeyte

Fedis verwijst hiervoor naar de grote voorraden. Door de crisis en door het relatief slechte weer hebben de winkels die kleding, schoenen en accessoires verkopen immers een minder goed seizoen gedraaid.

Opvallend is ook dat de klanten blijkbaar echt gewacht hebben op de koopjes. Dat was al merkbaar in de winkels tot twee maanden voor de koopjes beginnen.

De effecten van de crisis waren ook te zien in het aankoopgedrag van zij die wel kochten, zegt Fedis nog. Goedkopere spullen verkochten minder goed, het middensegment bleef stabiel en de duurdere spullen deden het duidelijk minder goed. De klant kocht vooral basisstukken.

De koopjes beginnen op 1 juli en eindigen op 31 juli.

Belangrijker

Volgens Unizo worden de koopjes trouwens steeds belangrijker. De omzet van de Vlaamse zelfstandige modewinkeliers steeg in die periode van goedkopere prijzen tussen 2002 en 2009 met 16%. De omzet tijdens het reguliere seizoen daalde daarentegen met met 3,3%.

JVG