7 jaar cel voor gedetineerde met enkelband die meisje verkrachtte

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft de 36-jarige Igor M. uit Turnhout veroordeeld tot zeven jaar cel wegens aanranding van de eerbaarheid, verkrachting en poging tot verkrachting. De man stond voor eerdere misdrijven al onder elektronisch toezicht.

fvranckx

De feiten deden zich voor toen Igor M. nog inwoonde bij een gezin in Kasterlee. Uit het onderzoek blijkt dat de man tussen januari en mei 2008 geregeld bij een 14-jarig meisje in bed kroop en haar misbruikte. Zijn slachtoffer besloot de traumatische gebeurtenissen enkel te delen met haar dagboek, maar de feiten kwamen uiteindelijk aan het licht toen zowel haar oudere zus als haar moeder de tekst lazen.

In de nacht van 24 op 25 mei 2008 had Igor M. het - tijdens een avond stappen - nogmaals gemunt op een minderjarig meisje uit Tongeren. In zijn wagen werd het 15-jarig meisje aangerand en probeerde hij haar tot drie keer toe te verkrachten. Dankzij hevig verzet van het slachtoffer, slaagde de man niet in zijn opzet.

Gezamenlijke klacht

In juni 2008 dienden de slachtoffers en hun gezinnen een klacht in bij de politie. Tijdens het gerechtelijk onderzoek ontkende Igor M. de verkrachtingspogingen en legde hij een reeks tegenstrijdige verklaringen af.

Zo vertelde hij dat één van de meisjes met hem meeging naar discotheek Karrewiel in Hoeselt om dan even binnen te springen in café De Metser in Tongeren. Toch werd al snel duidelijk dat de discotheek op het moment van de feiten allang niet meer bestond en dat het café toen al een jaar gesloten was.

Manipulator

Igor M. is in ieder geval niet aan zijn proefstuk toe. In totaal werd hij tot zes keer toe veroordeeld voor valsheid in geschrifte. De man stuurde brieven naar Justitie om tal van personen te beschuldigen van fictieve misdaden. Bovendien maakte hij zich schuldig aan bedreigingen en probeerde hij adreswijzigingen door te voeren zonder medeweten van zijn slachtoffers.

Ruim tien jaar geleden was hij verantwoordelijk voor een hele waslijst diefstallen en gewapende overvallen. Opvallend genoeg pleegde hij de meeste feiten tijdens zijn voorlopige invrijheidstelling. Daarvoor zat hij al een straf uit van bijna tien jaar wegens diefstallen en een brutale geweldpleging op politieambtenaren.

In 2002 werd hij nog maar eens veroordeeld tot zes jaar cel en verloor hij zijn burgerrechten voor een periode van tien jaar. Zelfs achter tralies liet hij van zich horen. Bij het gevangenispersoneel stond Igor M. bekend als een manipulator. Als gedetineerde slaagde hij er zelfs in om het debat rond intern bezoekrecht voor gevangenen op gang te krijgen.

Elektronisch toezicht

Op het moment van zijn meest recente misdrijven stond hij al onder elektronisch toezicht. Voor de eerder gepleegde feiten zou hij zijn straf al op 7 juli volledig hebben uitgezeten en bestond de kans dat hij zou vrijkomen. De procureur stak daar echter al snel een stokje voor en verzocht de rechtbank om de onmiddellijke aanhouding van Igor M.. Dat verzoek werd ingewilligd waardoor de man de komende zeven jaar achter tralies verdwijnt.

Na zijn gevangenschap blijft hij tien jaar lang ter beschikking van de overheid. Aan zijn slachtoffers werd nu alvast een schadevergoeding van 6.000 euro toegekend. Een deskundige krijgt zes maanden de tijd om de psychologische impact van de feiten op de slachtoffers te bepalen.

Khalid SELLAM


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio