De Clerck: "Verrast door huiszoekingen"

Hoewel minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) "verrast" is door de huiszoekingen die het gerecht donderdag uitvoerde bij het aartsbisdom, zijn de afspraken tussen de commissie-Adriaenssens en het gerecht volgens hem niet geschonden.

ikerremans

Een onderzoeksrechter handelt onafhankelijk, aldus ontslagnemend minister De Clerck. "Het Openbaar Ministerie en de commissie-Adriaenssens waren tot een afsprakenkader gekomen, om ervoor te zorgen dat er elk vanuit zijn verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid, een doorstroming zou zijn van dossiers."

"Maar het gaat dus om afspraken tussen het Openbaar Ministerie en de commissie. Een onderzoeksrechter is daar niet door gebonden en handelt dus volledig onafhankelijk. Hij moet doen wat hij nodig acht", zegt de minister.

"Dat is zijn vrijheid en verantwoordelijkheid. Als hij van oordeel is dat huiszoekingen noodzakelijk zijn, mag hij die beslissing nemen", aldus nog De Clerck. Hij is wel "verrast" door de huiszoekingen.

Onderzoekscommissie

Dat Peter Adriaenssens, voorzitter van de commissie en kinderpsychiater, om een parlementaire onderzoekscommissie vraagt, vindt De Clerck geen slecht idee. "Het kan een nuttig en positief initiatief zijn. Ik steun het volledig", aldus de uittredende minister.

Het gerecht van Brussel viel donderdag binnen bij kardinaal Godfried Danneels, in het aartsbisschoppelijk paleis en in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.