Aantal jonge werklozen in Limburg stijgt enorm

Het aantal Limburgse jongeren (- 25 jaar) dat één tot twee jaar werkloos is, stijgt met 70% terwijl het gemiddelde voor gans Vlaanderen "slechts" 40% bedraagt. Dat zegt Vlaams parlementslid Chokri Mahassine (sp.a).

fvranckx

Momenteel zijn 5.991 werkloze jongeren in Limburg. 759 onder hen zitten reeds één tot twee jaar zonder werk. 302 min 25-jarigen zijn zelfs al langer dan twee jaar werkloos en ook dat is een stijging van 40%.

Koploper is het arrondissement Maaseik. Daar bedraagt de stijging van het aantal jongeren dat één tot twee jaar zonder werk zit 120%.

Volgens Mahassine moet de VDAB dringend extra inspanningen doen om deze jongeren te bereiken. "Want eens de economie opnieuw aantrekt, dreigen ze gepasseerd te worden door pas afgestudeerden", aldus de parlementariër.

Fruitcel

Ook de vacatures binnen de Limburgse fruitsector raakten stilaan uitgeput. De VDAB-fruitcel kreeg vorig jaar 95% van de knelpuntvacatures in de sector ingevuld. Dat maakte Vlaams parlementslid Els Robeyns (sp.a) gisteren bekend op basis van cijfers van minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

"De werkgevers slaagden erin 1.265 plukkers zelf te vinden", licht Robeyns de cijfers toe. "Dat komt vooral omdat er steeds meer plukkers beschikbaar zijn uit de nieuwe EU-lidstaten. De VDAB-Fruitcel kreeg 1.060 knelpuntvacatures in de fruitsector. Onder meer door almaar meer PWA'ers in te schakelen, konden 1.012 vacatures worden ingevuld."


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio