Het geheim van Red Bull: een geblazen diffusor

Het lijkt erop dat de reden waarom Red Bull Racing de eerste races van het Formule 1-seizoen domineerde, aan het licht is gekomen.

ssimons

Red Bull maakt dit jaar gebruik van een speciaal uitlaatsysteem, waarbij de uitlaatpijpen niet boven de motorkap uitmonden, maar naar beneden geleid worden. Daar worden de uitlaatgassen gebruikt om door de diffusor gezogen te worden. Dit zorgt voor extra neerwaartse druk en kan de verklaring zijn waarom de Red Bull-rijders als enigen volgas doorheen de ultrasnelle Turn 8 op het circuit van Istanboel konden rijden.

Stickers

Het zou meteen ook verklaren waarom Red Bull tijdens de wintertests iedereen probeerde te misleiden door stickers van uitlaten te plakken op de plek waar die normaal zouden moeten zitten. En meteen ook de reden waarom de mechaniciens op de grid telkens de achterkant van de wagen met hun lichaam afschermen voor pottenkijkers.

Andere teams zijn inmiddels druk in de weer met het systeem te kopiëren. Ferrari rijdt komend weekend, in Valencia, al met een soortgelijk systeem, Mclaren en enkele andere teams werken er nog aan.

Toch zou niet alleen de uitlaat het succes van Red Bull verklaren. "Ze doen maar", reageerde teambaas Christian Horner eerder al laconiek. "Daar valt net de minste tijdwinst mee te halen."