Craeghs wil Litzberg aan Nationaal Park schenken

Miel Craeghs, de eigenaar van de Litzberg, wil de hoeve, bos en dreven aan het Nationaal Park Hoge Kempen schenken. Volgens het hof van beroep in Antwerpen moet alles worden afgebroken. “Dat is ook het geval als wij eigenaar worden. Maar als ze uitstel krijgen voor de bestemmingswijziging willen wij wel helpen”, zegt Johan Van Den Bosch van het nationaal park.

De Litzberg - met hotel, restaurant en taverne - zou met de grond gelijk gemaakt moeten worden. Het hof van beroep besliste dat de dwangsom van 250 euro per dag niet wordt opgeschort. Dilsen-Stokkem en eigenaar Miel Craeghs hadden hun hoop gesteld op een ruimtelijk uitvoeringsplan. Daardoor zou toeristische recreatie mogelijk worden in dit natuurgebied, maar die piste neemt teveel tijd in beslag.

“Ik bied alles aan het Nationaal Park Hoge Kempen aan om het kasteelgebied te redden. Want wat blijft er over als hier alles wordt afgebroken? Een Engelse tuin die gaat verwilderen, mooie lanen die niemand meer ziet en sierlijke bomen waar je naar moet zoeken. In het kader van het ruimtelijk uitvoeringsplan dat opgemaakt wordt, gaan de landerijen sowieso naar het Nationaal Park. Aan die landerijen heb ik zelf niet veel.”

Uitstel

“Hij heeft inderdaad dat aanbod gedaan. Maar wie de eigenaar is, verandert niets aan de uitspraak van het gerecht”, zegt Johan Van Den Bosch van Nationaal Park Hoge Kempen. “Het zou wel de zaak kunnen veranderen als ze uitstel van de dwangsom krijgen: de goedkeuring van het uitvoeringsplan kan makkelijker als de eigenaar een vzw van openbaar nut is, dan een privé-eigenaar.”

Van Den Bosch ziet in dat geval het aanbod zeker zitten: “Voor ons mag de Litzberg blijven. Het is zeker niet zo dat alles moet verdwijnen voor de natuur. Er worden daar geen bals gehouden, het is een rustige vorm van toerisme die niet storend is voor natuur en landschap. Als hij dus uitstel krijgt, willen we zeker het voorstel bespreken. Het zou jammer zijn als het afgebroken wordt, terwijl acht maanden later een plan zou bepalen dat het wel kan.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio