Speurder sleept oversten voor rechter over Ooit

Twee chefs van de gerechtelijke politie van Tongeren worden in een nevenonderzoek van het dossier Ooit Tongeren beschuldigd van pesterijen, laster en eerroof. En dat door een commissaris. De twee zouden een pv rond mogelijke overheidsfraude hebben vernietigd. Het delicate dossier werd gisteren behandeld voor de rechtbank van Tongeren.

De hele zaak draait rond een proces-verbaal dat werd opgesteld op 14 mei 2008. Daarin plaatst commissaris R.M. vraagtekens bij de openbare aanbesteding die werd opgestart voor ontwerp en bouw van het familiepark Ooit Tongeren. Bouwbedrijf Strabag sleepte het project in de wacht ten nadele van nv Cordeel. Opvallend genoeg kreeg die firma een compensatie van ruim 125.000 euro.

“Wanneer M. de kwestie wil onderzoeken, wordt hij aangevallen, geïsoleerd en op de bank gezet door P.D., directeur van de federale gerechtelijke politie in Tongeren, en A.D., zijn afdelingshoofd”, vertelt Walter Van Steenbrugge, advocaat van commissaris M. “Het pv werd opzettelijk verduisterd en vernietigd. Het bevatte zogezegd geen nieuwe informatie. Later volgt zelfs een tuchtonderzoek. Enkel omdat mijn cliënt zijn job deed.”

Procureur

De verdediging van P. D. en A.D. omschreef de aantijgingen van de burgerlijke partij als “vals en ongegrond. Het gaat hier om een commissaris die bewust informatie achterhield en op eigen houtje handelde. Er is geen bewijs dat het pv werd vernietigd”, zo klonk het.

De burgerlijke partij eist een symbolische schadevergoeding van 1 euro, maar kon op weinig begrip rekenen van het parket. Procureur Ivo Delbrouck haalde scherp uit en benadrukte dat er op geen enkel moment tijdens het onderzoek sprake was van een doofpotaffaire.

“Deze zaak is een zwarte bladzijde voor parket en gerechtelijke politie van Tongeren”, zei Delbrouck die zijn toga van procureur des konings na 36 jaar dienst voor de laatste keer draagt. “Jammer dat dit dossier tijdens een openbare zitting wordt besproken. Dit tast de geloofwaardigheid en de reputatie van het gerecht aan.”

Ongezond

Volgens de procureur ging het om een ongezonde verstandhouding tussen een onderzoeker en zijn oversten. “Van pesterijen, laster en eerroof is dus geen sprake. Het valt me zwaar om uit te halen naar een politieambtenaar, maar in dit dossier heeft u zich gedragen als een einzelgänger zonder rekening te houden met de hiërarchie.” Het vonnis volgt op 23 september.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio