Brouwmeester maakt dodelijke val in Portugal

Bas Lansbergen (37), de bekende brouwmeester van Alken-Maes, is vorige week om het leven gekomen tijdens een fietsvakantie in Portugal. “De brouwerij is in diepe rouw”, zegt Ruth Janssen van Alken-Maes. “Professioneel en op menselijk vlak is dit een zware klap.”

Bas Lansbergen, ridder van de Roerstok der Brouwers, woonde samen met zijn Limburgse vriendin Kristin in Leuven. Hij is al jaren de vaste brouwmeester van Alken-Maes. “We kunnen het nog altijd niet geloven”, zegt een van Bas’ fietsvrienden die mee naar Portugal was gereisd. “Negen dagen lang hebben we het land doorkruist met de fiets. Bas nam regelmatig deel aan zulke tochten. In 2008 zijn we zelfs met een hele bende naar Nepal getrokken.”

Trappenhal

De laatste avond in Portugal is het gruwelijk misgelopen. Het gezelschap verbleef in een hotel in Porto. “Na het avondeten trok iedereen naar zijn kamer. Bas - als echte sportman - verkoos natuurlijk de trap boven de lift. Waarschijnlijk is hij dan uitgegleden.”

Zijn vrienden vonden het levenloze lichaam in de trappenhal. Hij was op slag dood. “Een dramatisch einde. Bas was erg geliefd, altijd goedlachs.”

Tournée Générale

Naast bier brouwen, was fietsen een absolute passie van Bas. “Hij hield echt van het leven”, zegt Robert Dullers van fietsclub Cristal-Alken. Als brouwmeester was hij bovendien een van de drijvende krachten achter de succesvolle lancering van de nieuwe Maes. “Hij heeft heel veel betekend voor de brouwerij”, zegt Ruth Janssen. “Niet alleen verzekerde hij de kwaliteit van het bier, ook op menselijk vlak was het een prachtkerel. Iemand waar je dag en nacht op kon rekenen.”

Vorig jaar dook de brouwmeester nog op in het één-programma Tournée Générale, waarin hij Jean Blaute en Ray Cokes alles leerde over Cristal Alken.

“Omdat Bas het niet anders zou willen, zijn we afgelopen zondag toch nog gaan fietsen”, aldus Robert. “Nog nooit was het zo stil tijdens een ritje.”

De uitvaart vindt zaterdag plaats in Genk, waar ook zijn ouders wonen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio