Bouwvergunning voor hotel in Maasvallei

Het provinciebestuur heeft gisteren een bouwvergunning afgeleverd voor een hotel op de vroegere terreinen van Center Parcs in Lanklaar. Officieel heet het een ‘industriegebouw’, omdat de grond nog niet goedgekeurd is voor recreatie.

De deputatie heeft groen licht gegeven voor de bouw van een ‘hoofdgebouw’ in de Maasvallei. De groep Teema International kan nu dus aan de slag met het hotel, de 261 ‘verhuurbare bedrijfsruimten’ - lees: vakantiewoningen - zijn nog niet vergund.

Industriegrond

“We hadden enkele bijkomende voorwaarden opgelegd en daaraan heeft Teema International nu voldaan”, zegt gedeputeerde Walter Cremers. Zo hebben ze hun rioleringsplan verbeterd en zijn adviezen toegevoegd van de Vlaamse milieumaatschappij en Infrax. Stedenbouw was in beroep gegaan nadat Dilsen-Stokkem een vergunning had afgeleverd.

Op papier laat de bouwvergunning toe dat er bedrijfsruimte wordt neergepoot: een hotel mag officieel niet omdat het gebied nog steeds is ingekleurd als industriegrond (en dus niet voor recreatie). Teema wilde overigens ook al meteen met de bungalows beginnen, maar dat ziet de provincie niet zitten.

“Het hoofdgebouw is niet in strijd met de huidige bestemming, voor de bijgebouwen ligt dat moeilijker. Maar die bouwvergunning kan aangevraagd worden zodra het nieuwe provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan voor de Maasvallei is goedgekeurd.”

Dat plan moet ervoor zorgen dat het een recreatiegebied wordt. Stad Dilsen-Stokkem en provincie zochten die nieuwe ‘uitweg’ omdat het project goed is voor een investering van 220 miljoen euro en 500 nieuwe jobs oplevert.

Onderzoek

Cremers: “Het plan-Mer - dat de effecten op het milieu onderzoekt - zit in de eindfase. Daarna kan het voorontwerp van het uitvoeringsplan worden opgemaakt. Na een openbaar onderzoek volgt dan de definitieve goedkeuring.”

Maar daar gaat dus nog makkelijk een jaar overheen. Intussen kan Teema beginnen. Stedenbouw kan wel nog naar de minister stappen. “Als het grup niet wordt goedgekeurd, is er geen enkel probleem met het bedrijfsgebouw want dat kan dan industrieel ingevuld worden.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio