Hoe vinnen ledematen werden

Een nieuwe studie heeft inzichten gegeven in een belangrijke stap in de evolutie van vinnen naar ledematen.

ssimons

Een team wetenschappers ontdekte twee nieuwe genen die een grote rol spelen in de ontwikkeling van vinnen. Volgens de vorsers kan het verlies van deze genen "een belangrijke stap" geweest zijn in de transformatie van vinnen naar ledematen.

Marie-Andree Akimenko, van de Universiteit van Ottawa (Canada), bestudeerde samen met haar collega's de ontwikkeling van zebravisjes. Ze ontdekten twee genen die voor proteïnen staan die belangrijk zijn voor de structuur van vinnen.

Het team vergeleek vervolgens de ontwikkeling van de embryos's van de zebravisjes met de embryo's van muizen. "De ontwikkeling van vinnen en ledematen verliep aanvankelijk gelijkaardig. Maar op een gegeven moment doken er verschillen op, en dat moment kwam overeen met het tot uiting komen van de genen", zegt Akimenko.

"We vonden geen gelijkaardige genen in ledematen, en dit doet vermoeden dat ze verloren gegaan zijn in de evolutie."

Puzzel

De ontdekking is slechts een deeltje van de puzzel. Jonathan Bard, een gepensioneerde professor van de Universiteit van Oxford, zegt dat er nog heel wat vragen blijven. "Hoe de brede vinnen van vissen transformeerden naar de handen en voeten van de eerste viervoeters, is nog niet duidelijk."