Kwetsbare staten steeds kwetsbaarder

Enkele van de meest kwetsbare staten ter wereld worden steeds kwetsbaarder. Dat blijkt uit de jaarlijkse Failed States Index die gisteren werd gepubliceerd door Foreign Policy Magazine en het onafhankelijke Fund for Peace.

wverhaert

Uit de nieuwe index, gebaseerd op gegevens uit 2009, blijkt dat vijftien landen – acht meer dan in 2005 – meer dan 100 punten scoren van de maximaal mogelijke 120 punten die aangeven dat een staat volledig is ingestort. In 2005 werd de FSI voor het eerst gepubliceerd.

Tien van die landen liggen in Afrika ten zuiden van de Sahara. De andere landen zijn Afghanistan, Irak, Pakistan, Haïti en Jemen.

Dat jaar in jaar uit dezelfde landen bovenaan de lijst staan, laat volgens voorzitter Pauline Baker van het Fund for Peace zien dat het gaat om een "chronisch probleem dat zichzelf in stand lijkt te houden".

Zwakste staat

In de laatste index komt Somalië voor het derde jaar op rij als zwakste staat uit de bus. Daarna volgen buurland Tsjaad en Soedan, dat mogelijk uiteen zal vallen als gevolg van een referendum dat voor begin volgend jaar gepland staat.

Zimbabwe, dat vorig jaar op de tweede plaats stond maar in februari 2009 een coalitieregering vormde, staat nu op de vierde plaats, gevolgd door de Democratische Republiek Congo (DRC).

De andere Afrikaanse landen in de top vijftien zijn de Centraal-Afrikaanse Republiek (8) en Guinea (9), Ivoorkust (12), Kenia (13) en het dichtstbevolkte land op het continent, Nigeria (14).

JS (IPS)

Meer over Afghanistan