600.000 euro noodhulp voor Kirgizië

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere en minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel maken 600.000 euro vrij voor de slachtoffers van het etnisch geweld in Kirgizië. Het geld wordt besteed via het Hoog Commisssariaat voor de Vluchtelingen van de VN.

wverhaert

In de zuidelijke stad Osj kwamen Kirgiezen in aanvaring met de Oezbeekse minderheid. Bij de aanslepende rellen zouden al zeker 200 mensen om het leven zijn gekomen. Volgens interim-premier Roza Otoenbajeva ligt het dodental echter tien keer zo hoog. Er zouden ook zo'n één miljoen mensen op de vlucht zijn. Bij de etnische rellen werden heel wat gebouwen vernield en in brand gestoken. Vele tienduizenden etnische Oezbeken staken de grens met Oezbekistan al over, maar dat land kan de toestroom niet meer verwerken.

"We zijn niet alleen erg begaan met het leed van de directe slachtoffers en hun omgeving maar ook met de wijdere gevolgen van het geweld", laten Vanackere en Michel weten in een mededeling. "Dat heeft immers een humanitaire ramp van enorme omvang veroorzaakt met een massale vluchtelingenstroom naar buurland Oezbekistan en vele ontheemden in Kirgizië zelf."

Stabiliteit

Vanackere en Michel zijn "bijzonder bezorgd" over de gevolgen van de humanitaire rampsituatie voor de stabiliteit in de hele regio. Ze roepen alle betrokken acteurs op om vrede en stabiliteit snel te doen weerkeren in Kirgizië.

"België zal er blijven toe bijdragen dat deze menselijke tragedie de internationale gemeenschap niet koud laat. In de verschillende internationale fora waar de noodtoestand in Kirgizië wordt gevolgd (EU, OVSE, VN) waken onze diplomaten er mee over dat het thema boven aan de agenda staat. Ons land steunt daarbij alle nuttige initiatieven voor humanitaire bijstand."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer