Verschuiving kanaalbrug lokt tientallen nieuwsgierigen

De werken aan de kanaalbrug in Vroenhoven wekten heel wat belangstelling op. De 197 meter lange brug werd vanmorgen welgeteld 25 meter opgeschoven. Tientallen mensen stonden al vanaf 7 uur toe te kijken hoe de brug - langzaam maar zeker - werd verplaatst. Ook de fanfare Kwopper & Co was er al vroeg bij om de werken muzikaal te begeleiden. 'We waren erbij toen de oude brug werd opgeblazen. Nu willen zeker weten dat de nieuwe brug goed wordt geplaatst', zo klonk het.

kscherpenberg

Om de 2.200 ton zware gigant te verschuiven werd gebruik gemaakt van een ingenieus kabelsysteem en een aantal imposante tijdelijke constructies. In theorie kan de brug aan een snelheid van 20 meter per uur verschoven worden. 'Dit project is niet alledaags', volgens projectleider Stefan Sablon van NV De Scheepvaart. 'Maar het is zeker geen primeur.' De Maastrichtersteenweg wordt nog tot 7 juli afgesloten voor het verkeer.

Op 6 juli wordt een proefbelasting gehouden. Verwacht wordt dat de brug zeker voor maart 2012 voltooid zal zijn. Hoewel de werken vlot verlopen, wordt Vroenhoven enkele weken lang gesplitst. En dat wordt vooral voor de lokale handelaars een bittere pil. De kostprijs van de nieuwe kanaalbrug wordt geraamd op 27 miljoen euro.

KhSe

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer