thumbnail: null
thumbnail: null

Koning benoemt De Wever tot informateur

Koning Albert II heeft Bart De Wever benoemd tot informateur. De N-VA-voorzitter heeft de opdracht aanvaard en moet nu het pad effenen voor een formateur en de vorming van een nieuwe regering.

wverhaert

"Ik zal deze opdracht op een zeer discrete manier vervullen", benadrukt De Wever. "Ik zal gesprekken voeren met de vertegenwoordigers van de belangrijkste politieke, sociaaleconomische en maatschappelijke actoren in onze samenleving. Ik plan echter zeker geen eindeloze reeks gesprekken."

Drie vraagstukken

"In mijn gesprekken zal ik de genodigden vragen naar hun belangrijkste ideeën omtrent de drie meest essentiële vraagstukken waarmee de volgende regering geconfronteerd wordt: de aanpak van de financiële problemen, institutionele hervormingen en het versterken van ons sociaal en economisch weefsel. Op basis van deze gesprekken zal ik nagaan of een volgende fase in de regeringsvorming opgestart kan worden."

Eerder op de dag werd PS-voorzitter Elio Di Rupo in audiëntie ontvangen op het Kasteel in Laken. Het onderhoud met Di Rupo duurde ongeveer een half uur, de ontmoeting met De Wever een beetje langer. De Wever gaf al aan dat Elio Di Rupo premier mag worden.

Mededeling van het Paleis

"De koning heeft deze namiddag de heer Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, in audiëntie ontvangen op het Kasteel te Laken en heeft hem met een informatieopdracht belast", meldt de persdienst van het Paleis. "Bart De Wever heeft deze opdracht aanvaard."

Meer over Bart De Wever

Aangeboden door onze partners