Zonnepanelen laten sluizen draaien

Print
Zonnepanelen laten sluizen draaien

Zonnepanelen laten sluizen draaien

Hasselt - Na de sluis van Diepenbeek worden nu ook de sluizen in Godsheide en in Genk uitgerust met een zonneveld.

“De energie die we uit de zonnecentrales halen, volstaat telkens voor de bediening van de sluizen”, zegt Patrick Laevers, directeur van de nv Zonnecentrale, een dochter in de milieutak van de Group Machiels. Voor die duurzame energievorm plaatsen we zowat 2.500 zonnepanelen in grote velden in de buurt van de sluis. Op die manier kunnen we heel wat energie die anders van het net moet komen, vervangen door duurzame milieuvriendelijkere energie. Tegen 1 juli zijn de centrales in Genk en Hasselt in gebruik. Beide installaties kosten elk 2 miljoen euro.”

In Diepenbeek zijn er nog vergunningsproblemen voor het zonnepark, waar de betonstroken zonder vergunning gestort werden. Het gemeentebestuur diende daarop klacht in. Zodra die perikelen van de baan zijn, wordt ook die plaats afgewerkt.

Fietsers

In Hasselt heeft de dubbele rij zonnepanelen die vanaf de sluistoren in de richting van Godsheide-centrum wel een nadeel: de fietsers die het druk gebruikte fietspad langs het Flanders Nippon golfterrein gebruiken, zien over de hele lengte niks meer van het Albertkanaal.

“Misschien kan men aan het einde van de zonnepanelen, kant Godsheide, een kleine strook verharden vanaf het jaagpad tot aan de weg daar. Dan hoeven we onze bootjes niet te missen, al moeten we dan wel twee keer de gevaarlijke oversteek maken. Die zouden ze dan ook het best beveiligen”, zegt de gepensioneerde Maurice Schoemaekers, die het traject haast dagelijks aflegt.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio