Brandweer Hasselt heeft reddingshonden

De Hasseltse brandweer heeft sinds kort twee nieuwe personeelsleden in het vrijwilligersbestand: Harry, een bordercollie en de Duitse herder Hutch.

De honden zijn voortaan, samen met hun begeleiders Michel Lisens en Patrick Vanvoorden, geaccrediteerd als ‘kynologenhulpverleningsteam’, zeg maar snuffelhond bij zware rampen, instortingen en ontploffingen. Daar kunnen Harry en Hutch het speurwerk naar mogelijke overlevenden een pak sneller doen verlopen.

“Omdat ze echt dienst uitmaken van ons korps hebben we de foto’s van Harry en Hutch ook bij alle foto’s van onze brandweermannen in de inkomhall gehangen”, lacht korpscommandant Bert Swijsen. “Maar de grootste verdienste gaat zeker naar Michel en Patrick die in hun vrije tijd, gratis en voor niets, hun eigen honden hebben opgeleid.”

“Een werk van 2 jaar”, vertelt Patrick. “We hebben de kans gegrepen om onze passies, honden en brandweer, te verenigen. Ook nu nog trainen onze honden bijna dagelijks met als topper zowat elke zaterdag een oefening van een ganse dag met alle 20 Belgische reddingshonden samen, ergens in het land.

Wanneer en hoe we worden ingezet is afhankelijk van het centrale oproepcentrum in Merelbeke waar de hulpvragen van brandweer, gerecht of politie voor een dringende interventie van een ‘kynologenhulpverleningsteam’, voor heel Vlaanderen, binnenkomen. Omdat we het eerste team in de provincie Limburg zijn, gaan we ervan uit dat men onze hulp zeker zal inroepen als er in deze regio nood zou voor zijn. Belangrijk is dat mensen goed weten dat onze honden alleen naar levenden onder het puin zoeken na een ontploffing of instorting.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio