Olielek zware klap voor bedreigde blauwvintonijn

Print
Olielek zware klap voor bedreigde blauwvintonijn

Olielek zware klap voor bedreigde blauwvintonijn

De met uitsterven bedreigde blauwvintonijn krijgt een nieuwe klap te verduren: het broedgebied in de Golf van Mexico is vervuild met olie van het boorplatform Deepwater Horizon, net nu de tonijn uit de westelijke Atlantische Oceaan er terugkeert om er kuit te schieten.

De tonijn legt eieren in de bovenste vijftien meter water, die ze vervolgens meevoert met de golfstroom naar de oceaan. Dat betekent dat de eieren, en ook jonge en volwassen vissen, worden blootgesteld aan olie en oplosmiddelen die zich in de bovenste laag van het water bevinden.

Met name de chemicaliën die gebruikt worden om de olie op te lossen kunnen problemen veroorzaken, omdat eieren voor een belangrijk deel bestaan uit olie. Die olie zou afgebroken kunnen worden door de chemicaliën.

De Amerikaanse Pew Environment Group schat dat er in de hele westelijke Atlantische Oceaan nog maar 41.000 blauwvintonijnen zijn. "De olievervuiling gaat nog steeds door op de enige plaats waar de westelijke populatie broedt", zegt Lee Crocket, directeur visserijbeleid van Pew Environment.

"Welke gevolgen het geheel zal hebben, kunnen we vermoedelijk pas over een paar jaar zien, als de vis die nu geboren moet worden is uitgegroeid tot jonge vis."

Geen geluk

Biologisch gezien heeft de blauwvintonijn al geen geluk. De vis broedt maar een keer per jaar en alleen op bepaalde plaatsen. Pas als de vis acht tot tien jaar oud is, gebeurt dat voor de eerste keer. In die tijd groeit de vis van een ei uit tot een volwassen vis van ongeveer 227 kilo.

JS

IPS