Nieuwe noodpil werkt tot 5 dagen na seks

Volgende maand komt er een nieuwe noodpil, ellaOne, op de markt. Deze ‘morning after’ pil werkt tot vijf dagen na onbeschermde seks.

kscherpenberg

Die langere werking is meteen de belangrijkste vernieuwing van deze nieuwe noodanticonceptie. De huidige noodpil die al jaren vrij te krijgen is bij de apotheek, moet zo snel mogelijk na een onveilige vrijpartij genomen worden. “Ze werkt zo’n 72 uur. Maar in heel wat situaties is dat niet lang genoeg”, legt gynaecologe Mireille Merckx uit.

Slijmvlies

“Ik hoor vaak verhalen van meisjes die vrijdagavond een ‘ongelukje’ hadden. Ze vergeten zaterdagochtend naar de apotheek te gaan en zondag is die gesloten. Op maandag zijn dan al bijna drie dagen om. Zeker bij jongeren die hierover soms een paar dagen zwijgen, is het van groot belang dat zo’n noodpil ook nog later kan gegeven worden.”

De nieuwe pil die werd ontwikkeld door het Franse bedrijf HRA Pharma, werkt ook anders. “ De molecule onderdrukt niet alleen de eisprong, maar vertraagt ook de aanmaak van slijmvlies in de baarmoeder”, zegt Anne Giorgi, woordvoerster van het bedrijf. De nieuwe pil kost 29,90 euro en zal alleen op voorschrift te krijgen zijn. “Dat komt omdat het om een compleet nieuwe klasse van geneesmiddelen gaat. Die worden eerst op voorschrift afgeleverd.”

KVHo

Niet te missen