Seks & Relaties

Leer omgaan met kritiek

Print
Leer omgaan met kritiek

Leer omgaan met kritiek

Kritiek krijg je overal, maar daarom is het niet altijd gemakkelijk om te slikken. Wij sommen enkele tips op om beter met kritiek te leren omgaan.

Ga kritiek vooral niet uit de weg. Het kan inderdaad pijnlijk zijn om op je fouten gewezen te worden, maar tezelfdertijd leer je er ook door bij. Het is erg verrijkend om te leren inzien waar je nog op kan verbeteren.

Hou je mening voor jezelf wanneer je kritiek krijgt. Probeer steeds te luisteren naar de redenen van anderen en herhaal desnoods de punten zodat je 100% zeker bent van de boodschap. Vraag om uitleg wanneer je de kritiek niet helemaal begrijpt.

Verdedigen

Eenmaal je kritiek gekregen hebt, is het belangrijk om even de tijd te nemen om alles te verwerken. Bekijk de negatieve en positieve dingen die gezegd werden. Pas daarna is het tijd om te reageren. Wees tijdens je verdediging erg duidelijk en vertel waar je het mee eens bent en waar niet. Heb je niet meteen gegronde argumenten? Vraag dan even bedenktijd.

Relativeer steeds de kritiek. Wanneer iemand je vertelt hoe het beter kan is dat niet noodzakelijk een afbreuk van je huidige werkmethode, maar eerder een suggestie om jezelf te verbeteren.

Niet te missen