Gsm waarschuwt voor overstromingen

Print
Gsm waarschuwt voor overstromingen

Gsm waarschuwt voor overstromingen

Oeverbewoners van de Mekong in Cambodja, Laos en Vietnam hebben mobiele telefoons en een speciale opleiding gekregen om snel alarm te kunnen slaan als er overstromingen dreigen. Het is een goedkope methode om de zestig miljoen mensen die langs de machtige stroom leven tijdig te kunnen waarschuwen.

Het wordt weer spannend rond de rijstvelden en vissersdorpen in Indochina. De moessonregens beginnen neer te plenzen, en dan zijn er altijd plotse overstromingen mogelijk. In augustus 2008 steeg het waterpeil in de Mekong voor korte tijd met bijna 14 meter. Vissers in noordoosten van Thailand moesten halsoverkop op de vlucht; in een mum van tijd stond het water tot aan de nok van hun daken.

Chaos

"De chaos van 2008 maakte duidelijk dat het waarschuwingssysteem van de Mekongcommissie niet deugde", zegt Pianporn Deetes van de Red de Mekong-coalitie, een netwerk van actiegroepen en plaatselijke verenigingen. De Mekongcommissie (MRC), een instelling waarin Thailand, Cambodia, Laos en Vietnam samenwerken om gemeenschappelijke problemen rond de stroom op te lossen, heeft twintig meetstations langs de rivier en krijgt ook gegevens over het debiet van de bovenloop van de rivier in China.

In eerste instantie zijn er 120 mobiele telefoons uitgedeeld. De bezitters bellen hun nationale instanties alle verdachte veranderingen van het debiet of de stroomsnelheid van de Mekong door. De verwerkte informatie wordt in door overstromingen bedreigde dorpen gepubliceerd op prikborden. Als het water snel stijgt, worden ook luidsprekers ingezet. Op die manier zouden mensen altijd 48 uur de tijd moeten hebben om te evacueren als er een overstroming op komst is.

PD (IPS)