Israël censureert nieuws over raid op zee maar geeft doden toe

Print
Over het dodental van de Israëlische aanval op een konvooi schepen met hulp voor Gaza blijft onduidelijkheid bestaan. De militaire censuur in Israël verbiedt berichtgeving over doden en gewonden, maar een lid van de Israëlische regering heeft wel toegegeven dat er doden en gewonden zijn gevallen.

Eerder maandag had de commerciële Israëlische televisiezender Channel 10 gemeld dat er het aantal doden is opgelopen tot minstens 14.

Op een van de schepen waren twee Vlaamse vrouwen aan boord, maar zij zaten niet op het aangevallen schip. Het zou gaan om Griet Deknopper (32) en Inge Neefs (26).

Kent u (familie van) een van de Belgen die meereisden met het konvooi? Laat het ons weten via hier@reageren.be

Wereld verontwaardigd

De wereld reageert verontwaardigd op de militaire agressie. De Europese Unie heeft maandagvoormiddag al een onderzoek geëist naar de Israëlische aanval.

De EU wil dat Israël de invoer van humanitaire goederen naar de Gazastrook geen strobreed in de weg legt.

Ambassadeurs op matjes

Turkije heeft Israël al gewaarschuwd dat de bilaterale relaties onherstelbare schade kunnen oplopen. De regering in Ankara heeft de Israëlische ambassadeur in Turkije inmiddels op het matje geroepen.

Dat hebben ook een aantal andere landen gedaan. Griekenland, dat ongeveer 30 landgenoten op de geënterde schepen had, wil van de Israëlische ambassadeur uitleg. Griekenland heeft verder het leger teruggetrokken uit een militaire oefening, die samen met het Israëlische leger werd gehouden.

Ook Spanje en Zweden hebben de Israëlische ambassadeur ontboden om te protesteren tegen de "onaanvaardbare aanval" door het Israëlische leger.

Of de Israëlische censuur veel zoden aan de dijk zal zetten is zeer de vraag. De raid op het konvooi 'Freedom Flotella' met Turkse schepen is door twee tv-ploegen gefilmd en wekt wereldwijd verontwaardiging.

Lees ook: 10 doden bij Israëlische raid op hulpkonvooi voor Gaza