Belgen kopen steeds vaker op krediet tijdens solden

Een kwart van de Belgen koopt op krediet tijdens de solden. Dat aantal blijft elk jaar maar stijgen, zo blijkt uit een studie van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisatie (OIVO).

jlenaerts

Het OIVO onderzocht het koopgedrag van bijna 4.400 Belgen tijdens de soldenperiodes van 2006 tot en met 2009. Uit het onderzoek blijkt dat kopen op krediet steeds populairder wordt. In 2006 gebruikte nog maar elf procent van de consumenten verbruikskrediet. In 2008 was dit cijfer al verdubbeld en dit jaar kocht maar liefst 27 procent op krediet.

Vier op de tien Belgen spaart voor zijn soldenaankopen en drie op de tien schroeft zijn andere uitgaven terug om tijdens de solden te kunnen kopen.

Kleding

Gemiddeld gaat vier op de tien consumenten winkelen tijdens de solden. Tijdens de solden en vooral in de zomer zijn kleding en schoenen het meest begeerd. Sportbenodigdheden, informatica, hifimateriaal, huishoudapparaten en meubels gaan dan weer minder over de toonbank.

Bedrog

Meer dan de helft van de consumenten vindt de soldenperiode een tijd om zaakjes te doen, maar toch wachten de meesten niet tot dan om hun aankopen te doen. Slechts een op de vijf consumenten wacht op de koopjesperiode om bepaalde producten te kopen.

Driekwart van de consumenten is tijdens de koopjesperiode altijd op zijn hoede om niet bedrogen te worden.

Niet te missen