De geheimen van aromatherapie ontsluierd

Aangename geurtjes zijn goed voor het lichaam en de geest. Ze kunnen zelfs kwaaltjes oplossen. Maar welke essentiële oliën kan je nu het best gebruiken en hoe ga je te werk?

mgeysmans

Aromatherapie is gebaseerd op essentiële oliën. Deze zijn, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, meestal niet vettig, maar erg geurig en vluchtig. Hierdoor worden ze snel opgenomen via de neus of door de huid.

Je kan de olie verstuiven of laten verdampen op via een aromalampje of lichtje, maar je kan het ook op de aloude wijze inhaleren via een stombad of een inhalator. Wil je elke dag genieten van de weldadan van essentiële oliën? Dan kan je een paar druppeltjes met je favoriete badolie of bodylotion vermengen, of ze op een zakdoek of op je hoofdkussen aanbrengen.

Welke oliën helpen?

Kruidnagel staat bekend om zijn helende functie bij tandpijn, terwijl kamille slapeloosheid aanpakt en pepermunt helpt bij misselijkheid, hoest en een verstopte neus. Teunisbloemolie voorkomt eczeem terwijl amandelolie de strijd aanbindt met je winderigheid en krampen.

Rozemarijn en citroen staan bekend om hun weldoende effecten voor het haar. Basilicum helpt dan weer bij depressies en angstaanvallen. Tea tree, bergamot en eucalyptus zouden antibacterieel werken en zouden het immuunsysteem stimuleren. Lavendel en palmorosa zijn voor vrouwen echte hulpmiddeltjes bij hormonale klachten, PMS, hoofdpijn, migraine en oorpijn.

Niet te missen