Minderjarige overvallers Delhaize Bilzen vrijgelaten

Print

Minderjarige overvallers Delhaize Bilzen vrijgelaten

Bilzen - De twee minderjarige daders van de overval op de Delhaize in Munsterbilzen zijn door de jeugdrechter in Luik vrijgelaten. Er is namelijk geen plaats meer in een gesloten instelling. In Bilzen reageren ze vol ongeloof. Wraakroepend vooral omdat mensen bijna hun leven riskeerden om de daders te vatten.

Heldhaftige slager

Donderdagvoormiddag drongen de twee gewapend met een (namaak)pistool en met zwarte bivakmutsen over het hoofd de supermarkt in de Waterstraat binnen. Ze bedreigden eigenaar Fozzy Valkenborgh en grepen diens vrouw Gerda Vandebeeck bij de keel, maar sloegen uiteindelijk op de vlucht toen de dame opmerkte dat ze een vals wapen bij zich hadden.

De overvallers probeerden een wagen van een vrouw, die haar kinderen net had afgezet aan het kinderdagverblijf naast de Delhaize, te carjacken maar dat mislukte. Ondanks de klappen die hij eerder had geïncasseerd, slaagde beenhouwer Jurgen Bruggen (foto onder) erin dat te voorkomen.

Jurgen trok bovendien de muts van de 17-jarige dader af en wist hem te overmeesteren. Samen met zijn collega Annick Valkenborgh, de dochter van de uitbaters, kon hij de overvaller in bedwang houden tot de politie arriveerde.

De tweede dader was ondertussen in een eerder gestolen wagen kunnen vluchten. De politie zette meteen een klopjacht in en vond de auto na een half uur terug in de Bunderstraat. Even later merkte een motoragent in Meershoven de tweede overvaller op. De agent verwittigde meteen zijn collega's en die pakten de 16-jarige gangster op.

Geen plaats

De twee minderjarigen verschenen na verhoor voor de jeugdrechter in Luik. "Die wilde ze plaatsen in een gesloten instelling, maar de rechter werd geconfronteerd met het feit dat er gisteren geen plaatsen vrij waren", zegt Danièle Reynders, procureur des koning van Luik.

Lees ook: op de expertenpagina van John De Wit.

Nochtans werd de 17-jarige overvaller uit Seraing gezocht voor een hold-up met kalasjnikovs op een Cora-winkelgalerij in Rocourt (Luik). Ook zijn 16-jarige kompaan uit Luik was eerder al betrokken bij verschillende diefstallen.

De procureur toont begrip voor het ongeloof en de ontsteltenis in Bilzen. "We volgen de situatie op en wanneer er bedden vrij komen, kunnen de minderjarigen alsnog geplaatst worden."

Lees ook: 2 minderjarigen opgepakt na gewapende overval in Bilzen

Meer informatie over deze problematiek vindt u Uyttebroeck: "Er was plaats in Saint-Hubert"


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio