Zo denkt de man

Vrouwen hebben er een levenswerk van gemaakt: de man doorgronden. We proberen dwangmatig de man tot het uiten van gevoelens aan te zetten, maar lijken maar niet te slagen. Hoe denkt een man eigenlijk echt?

mgeysmans

Het feminisme heeft de vrouwen er toe aangezet om een nieuw ideaalbeeld rondom de man te creëren. Daar waar een man vroeger een goede jager moest zijn, eentje die zijn mannetje kon staan, moet onze partner nu vrouwelijk, meegaand, gevoelig en vooral erg communicatief zijn. Probleem: mannen blijven mannen. Allerlei hulpboeken zetten ons aan om er een agendapunt van te maken om een man aan te zetten zijn gevoelens te delen. Psychologen hebben nu echter ontdekt dat dit net averechts werkt. Zij doopten dit symptoom het 'demand-withdraw-patroon'. Hoe meer een vrouw naar uitleg vraagt, hoe meer een man een burcht rondom zijn gevoelsleven opbouwt.

Over gevoelens praten is iets wat bij mannen 'gewoon' moet gebeuren. Wanneer hij het gevoel krijgt dat hij op de rooster wordt gelegd of het middelpunt van een vrouwelijk onderzoek is, zal hij niets lossen. Neem hem daarom mee naar een neutraal terrein: een café, restaurant of een weekendje weg helpen heel wat mannen losser te worden.

Vraag ook niet steeds aan je man waaraan hij denkt. Soms kijken mannen nu eenmaal getormenteerd zonder dit echt te zijn. Tussen het werk, het gezin en alle andere beslommeringen denken mannen meestal niet aan gevoelsmatige dingen. Ze maken zich dan druk over het buitenzetten van het vuilnis of over hoe ze die achterdeur van een nieuw kleurtje verf gaan voorzien. Samenzweringscomplotten of wegloopscenario's zijn bijna nooit de oorzaak van deze gecompliceerde, bezorgde blik.

Niet te missen