Zo word je een goede stiefvader

Een nieuwe liefde toelaten in je leven na een scheiding is vaak erg moeilijk, ook voor de kinderen. Wij geven enkele tips voor stiefvaders om de pijn en het leed te verlichten van hun eigen kinderen en hun stiefkinderen.

mgeysmans

Praat

Niets zo belangrijk als een goede communicatie. Verplicht de kinderen nooit om hun gevoelens met je te delen, maar maak hen wel duidelijk dat je er altijd voor hen bent, zouden ze problemen hebben. Het is ook niet slecht om een neutraal contactpersoon aan te stellen waar iedereen zijn hart kan gaan luchten. Een kinderpsycholoog is daarbij vaak erg passend. Zij kunnen de kinderen helpen bij hun vragen zonder dat deze het gevoel krijgen dat er partij wordt gekozen.

Als stiefvader is het ook erg belangrijk om duidelijk te maken dat je de echte papa niet wil vervangen. Vertel hen dat je geen nieuwe vader wilt worden van hen, dat ze die al hebben en dat die ook erg goed is. Maar dat ze altijd bij je terecht kunnen en dat je een vriend van hen wil worden.

Schuldgevoelens

Stiefvaders hebben vaak het gevoel dat ze meer tijd spenderen met hun stiefkinderen dan met hun eigen kinderen. Dit zorgt voor een schuldgevoel waar ze maar moeilijk vanaf raken. Het is dan ook belangrijk om regelmatig een time out voor jezelf in te roepen. Heb je het gevoel dat het je even teveel wordt? Ga dan op een rustige plaats zitten en zet alles terug op een rijtje. Bedenk hoe je het je kinderen nog beter naar hun zin kan maken volgende keer dat ze bij jou logeren.

Stevige relatie

Wil je als nieuw koppel door de samenstellingsfase raken zonder kleerscheuren? Dan is het belangrijk dat je erg veel investeert in je relatie en samen een front vormt. Je moet het gevoel hebben dat je steeds bij elkaar terecht kan, en dat alle problemen uiteindelijk vanzelf zullen verdwijnen. Wanneer je relatie stevig is, zal het ook gemakkelijker zijn om een band met de stiefkinderen te ontwikkelen. Zij zullen je sneller accepteren als ze zien dat hun moeder gelukkig is met die nieuwe man.

Niet te missen