Dries Van Noten krijgt Gouden Penning

De Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten is zaterdag bekroond met de Gouden Penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

jlenaerts

Die prijs wordt elk jaar uitgereikt aan "een persoon die voor het brede publiek een belangrijke bijdrage heeft geleverd tot de aanmoediging, de beoefening en de verspreiding van de wetenschap en van de kunst".

De 51-jarige Van Noten is zeer vereerd met de prijs. Volgens hem is het mogelijk om creatief te reageren op het scharniermoment van financiële, ecologische en politieke verandering waarop de wereld zich bevindt. "Het is de rol van de mode-ontwerper om daarover te reflecteren en in zijn ontwerpen gevoelsmatig weer te geven hoe hij dat ervaart", aldus de Antwerpenaar.

Kunst

Volgens de Vlaamse Academie wordt de scheiding tussen mode en kunst steeds kleiner. "De jongste jaren vertonen ze almaar meer raakvlakken. Modeontwerpers gebruiken installaties, performances en film om hun ideeën te verspreiden en zo beïnvloeden ze de kunstwereld. En het werk van modeontwerpers is steeds vaker te zien in kunstmusea", klinkt het.

Niet te missen